Aktivnosti

Panel diskusija: religija i poslušnost i neposlušnost; od Avrama do neoliberalnog kapitalizma

Panel diskusija: religija i poslušnost i neposlušnost; od Avrama do neoliberalnog kapitalizma

U okviru 52. oktobarskog salona u četvrtak 24. novembra u Kulturnom centru Beograd, Balkanski centar za Bliski istok održao je panel diskusiju “Religija i poslušnost i neposlušnost; od Avrama do neoliberalnog kapitalizma”. Panel je imao za cilj da preispita odnos religije i moći, i odgovornost religijskih autoriteta tokom kriznih vremena.Takođe, tokom panela je bilo reči i o relacije između religije, religijskih autoriteta i vernika i poslušnosti i neposlušnosti kako kroz istoriju tako i u savremenom dobu.

Učesnici su bili glavni rabin Srbije Isak Asiel; zamenik reisu-l-uleme, mufitija srbijanski Muhamed ef. Jusufspahić i Prof. dr Milan Vukomanović, profesor sociologije religije na odeljenju za sociologiju, Filozofskog fakulteta u Beogradu.

Glavni Rabin Srbije Isak Asiel se na temu poslušnosti i neposlušnosti osvrnuo kroz Stari zavet i judeističko učenje, muftija srbijanski Muhamed ef. Jusufspahić je govorio o poslušnosti i neposlušnosti kroz prizmu univerzalnog odnosa vernika prema Bogu u Avramovskim religijama, dok se izlaganje Prof. dr Milana Vukomanovića ticalo poslušnosti i neposlušnosti tokom istorije hrišćanstva. Moderator skupa je bio Ivan Kostić iz Balkanskog centra za Bliski istok.