Održan seminar “Romi, Aškalije i Egipćani: religija i identitet”

Romi, Aškalije, Egipćani Balkan Islam

U Beogradu 26. oktobra održan je jednodnevni regionalni seminar “Romi, Aškalije i Egipćani: religija i identitet” u organizaciji Centra za napredne studije, Sarajevo i Balkanskog centra za Bliski istok, Beograd.
Tokom seminara održane su tri sesije: Identitet, jezik, kultura i religija Roma, Aškalija i Egipćana u društveno-istorijskom kontekstu Balkana, zatim Društveno-politički i ekonomski položaj Roma, Aškalija i Egipćana na Zapadnom Balkanu, i Institucionalizovane religijske zajednice i normativna religijska učenja i Romi, Aškalije i Egipćani na Zapadnom Balkanu.

U seminaru učešće su uzeli: dr Dušan Janjić (Forum za etničke odnose, Beograd), Ljuan Koka (Centar za edukaciju Roma i etničkih zajednica), prof. dr Đokica Jovanović (Filozofski fakultet, Univerzitet u Beogradu), dr Rubin Zemon (Narodni poslanik u skupštini Severne Makedonije), Andrej Kubiček (Institut za kriminološka i sociološka istraživanja), Osman Balić (YUROM centar, Niš), Rexhepali Cupi (Severna Makedonija), Dervo Sejdić (NVO Kali Sara – Romski informativni centar, Sarajevo), Ašmet Elezovski (Nacionalni romski centar, Severna Makedonija), Emin Zejnulahu (Nacionalni savet egipatske nacionalne manjine, Srbija), prof. dr Ahmet Alibašić (Centar za napredne studije, Sarajevo) i Ivan Ejub Kostić (Balkanski centar za Bliski istok, Beograd).