Najava tribine: “Evropa, islam i modernost”

U organizaciji Balkanskog centra za Bliski istok u Domu omladine Beograd u Tribinskoj sali 14. decembra s početkom u 18.30 časova održaće se tribina “Evropa, islam i modernost”.

Cilj tribine jeste da problematizuje pitanje odnosa islama i pojedinih aspekata modernosti i okolnosti u kojima muslimani u Evropi danas žive. Na tribini ćemo nastojati da pružimo odgovor da li su predmoderni okviri razmišljanja u stanju da se prilagode slici sveta 21. veka ili su osuđeni na segregaciju, getoizaciju, to jest samogetoizaciju.
Osim navedenog na tribini će se govoriti i o različitim oblicima sagledavanja kulturno-verskih različitosti i idejama univerzalnih vrednosti, otvorenog društva, demokratije, slobode govora i mišljenja u atmosferi političke polarizacije koja je sve prisutnija u Evropi između levo-liberalnih ideja i onih desno orijentisanih.

Prisutnima na tribini obrati će se profesor emeritus dr Rade Božović bivši dekan Filološkog fakulteta u Beogradu i šef katedre za orijentalistiku, profesor Fakulteta političkih nauka dr Vladimir Pavićević, sociolog religije Srđan Barišić, kao i Ivan Ejub Kostić ispred Balkanskog centra za Bliski istok. Moderatorka tribine biće Jovana Tripunović.