Ivan Ejub Kostić za Al Jazeera Balkans o Black Lives Matter

Black Lives Matter Kostić

Izjava Ivana Ejuba Kostića za Al Jazeera Balkans o rasizmu i etničkoj mržnji u kontekstu protesta u Sjedinjenim Američkim Državama. Način na koji su ovi protesti u zapadnim medijima predstavljeni oni su na paradoksalan način izraz “američke izuzetnosti”:

„Protesti koji se održavaju širom Sjedinjenih Američkih Država od krucijalnog su značaja za položaj Afroamerikanaca koji su u toj državi već vjekovima u izrazito nepovoljnom socijalnom položaju. Takođe, ovi protesti su bitni jer razgolićuju pravo stanje stvari glede (ne)poštovanja ljudskih prava u državi koja već decenijama igra ulogu “globalnog policajca” kada se radi o individualnim slobodama, vrijednostima otvorenog društva, demokratiji, itd“, smatra Ivan Ejub Kostić.

No, ova dešavanja izazivaju paradoksalni odnos prema žrtvama u drugim državama koje ne dobijaju zasluženu medijsku pažnju.

„Volio bih da ukažem na jednu veoma važnu stvar, a ona se tiče očekivanja od čitavog svijeta da se digne na noge zbog stravičnog ubistva Floyda. Ovo očekivanje je, paradoksalno, jedna vrsta “američke izuzetnosti”. Medijska pažnja koja se već nedeljama daje čitavom ovom slučaju širom svijeta je radikalno disproporcionalna vremenu koje se dodjeljuje hiljadama drugih “Flojdova” koji stradaju maltene svakog sekunda negdje na zemaljskoj kugli – Palestini, ujgurskom Sinkjangu, Kašmiru, Egiptu, mnogobrojinim afričkim državama – usljed djelovanja rasističkih i totalitarnih režima. O njima ćete rijetko šta čuti u zapadnim medijima, za te ljude nigdje neće biti organizovani mitinzi i protesti podrške, posebno ne u SAD, dok će “progresivni” intelektualci mahom ostati potpuno nijemi. Naravno, ovo ne znači da ne treba pružiti punu podršku borbi Afroamerikanaca u SAD, već bi se ova deševanja morala iskoristiti kako bi građani širom svijeta u sopstvenim državama adresirali one oblike rasizma koji su prisutni u njihovim zajedicma, a koji su značajno manje vidljivi i o kojima se veoma malo zna u drugim sredinama“, pojašnjava Kostić.

Na pitanje kakvo je stanje na Balkanu kad su u pitanju kršenja prava manjina Kostić posebno ističe težak položaj Roma, Aškalija, Egipćana, ali i kršenja prva Bošnjaka, Albanaca, Srba tamo gdje su manjina.

„Konkretno, mi na Balkanu bi mogli da iskoristimo ovu priliku da medijiski učinimo značajno vidljivijim rasizam glede Romskih, Aškalijskih i Balkanskih Egipćana, kao i onih etničkih grupa koje u pojedinim državama trpe stravičnu nepravdu kao što je na primjer u Srbiji slučaj sa Bošnjacima i još značajnije Albancima, koji su još od 90-ih godina građani drugog reda i na čijem se “istrebljenju” iz Preševske doline sistemski radi već godinama. Sličan slučaj je i kada govorimo o nepovoljnom položaju u kome se nalaze Srbi na Kosovu i kako njih tretiraju prištinske vlasti ili pak diskriminaciji i sistemskom maltretiranju Bošnjaka u Republici Srpskoj. Sve ove pojave su vidovi radikalnih oblika nepoštovanja ljudskih prava i rasizama protiv kojih se svi zajedno moramo složno boriti ma koje smo vjere ili nacionalnosti kako bi ostvarili građanska društva koja poštuju sve svoje građane i građanke jednako“, poručuje Kostić na kraju razgovora.

Ceo tekst možete pročitati na sajtu Al Jazeera Balkans.